Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem pełnoziarnistym

12:06

Tak to już w życiu bywa, że raz na około 10 lat trzeba zachorować w... maju. I wcale nie przez pyłki, alergię czy inne cuda, tylko najzwyczajniej w świecie się przeziębić. Ale czemu ja się dziwię, jak za oknem mamy to co mamy :/ Pominę fakt, że razem z Madzią smarkam, kicham, marudzę (niestety Pawełku musisz jakoś wytrzymać z dwiema marudami w domu!). Matka jak to matka nie śpi w nocy, bo czuwa nad dzieckiem, a w dzień... chodzi z kąta w kąt i nawet kawa nie smakuje jak kawa :(

W takie właśnie dni nie mam ochoty dosłownie na nic! Ani na zabawę, ani na porządki, ani na gotowanie. W takie właśnie dni ratują mnie tzw. gotowce w słoiku. Nie słyszałam, żeby ktokolwiek od nich zachorował więc dlaczego z nich nie skorzystać raz na jakiś czas?

Mam to szczęście, że zostałam wybrana Ambasadorką sosów Łowicz. W pierwszej chwili pomyślałam, że to kolejne sztuczne jedzenie typowe dla studentów. Ale po przeanalizowaniu składu nie zauważyłam w nich żadnych dziwnych substancji Epodobnych, ani glutaminianów sodu itp. Więc jednak można stworzyć gotowy sos w słoiku bez dziwnych wynalazków :) To co wyróżnia sosy Łowicz to przyprawy znajdujące się na wieczku. Oczywiście można je skomponować we własnym zakresie, ale po co skoro są starannie dobrane i nadają potrawie niesamowity aromat. Kampania, w której biorę udział dotyczy sosów egzotycznych w trzech smakach: karaibski - lekko pikantny z cytrusową nutą, arabski - o smaku korzennym z nutą mięty, oraz seczuański - kwaśno pikantny z nutą imbiru. Nie miałam wcześniej do czynienia z tymi smakami dlatego byłam ciekawa jak smakują.

Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z sosami? Tak! Makaron i mięso z sosem. Chciałam choć trochę odbiec od tradycji i postanowiłam zrobić zapiekankę. Wiedziałam, że wszyscy domownicy ją lubią, więc sprawa byłą oczywista co jemy na obiad. Wybór padł na sos arabski. Skusił mnie korzenny smak i mięta, którą uwielbiam. Jedyne co mi przychodzi na myśl, jeśli chodzi o kuchnię arabską to mnóstwo przypraw jakich używa się podczas gotowania. Najczęściej wybieranymi są: kardamon, kolendra i świeża mięta.

Składniki:
- sos arabski Łowicz,
- 400g mięsa mielonego,
- 200g makaronu pełnoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1/2 papryki,
- ser Gołka Zakopiańska,
- łyżka oliwy

Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy, dodajemy mięso i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy przyprawy znajdujące się pod wieczkiem sosu i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pół słoika sosu Łowicz, mieszamy i dusimy wszystko około 5 minut. W oddzielnym garnku gotujemy makaron al'dente. Paprykę kroimy w kostkę, a ser tarkujemy na drobnej tarce. Można użyć dowolnego sera, ja dla pokreślenia smaku użyłam Gołki Zakopiańskiej :)

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron. Następnie wykładamy mięso, na wierzch smarujemy sosem, który Nam został. Następnie wsypujemy pokrojoną paprykę i posypujemy starkowanym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Smacznego!

Wpis powstał w ramach kampanii sosów Łowicz organizowanej przez Agencję Reklamową Streetcom.

#SosyLowicz
#Streecom
#EgzotyczneSmaki

Zobacz również

0 komentarze

Facebook

Instagram