Placki ze słodkich ziemniaków

08 czerwca

Jak już wiecie bataty pokochałam od pierwszego kęsa. Pokochałam je za smak (tu zadziwiłam sama siebie, ponieważ nie przepadam za smakami słodkimi), za szybkość w przygotowaniu dań, za wartości odżywcze. Świetnie nadają się dla dzieci, które często nie przepadają za warzywami - słodki smak może je zachęcić :) Wiele osób nigdy nie próbowało batatów, więc warto je przygotować na niedzielny obiad lub jako dodatek do grilla.  

Dzisiejsza propozycja to placki smażone na patelni. Jak widzicie poniżej, przepis jest banalnie prosty, a samo przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
- 2-3 średnie bataty,
- 2-3 jajka,
- 3-4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.

Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy, jaja, mąkę i dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Bataty mają to do siebie, że łatwo się przypalają, więc lepiej smażyć je na małym ogniu. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Placki możemy podać z dowolnym sosem.

Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram