Dynia - co o niej wiesz?

19:29

Dynia jest absolutną Królową Jesieni, i to nie dlatego, że kojarzy Nam się przede wszystkim z Halloween. Mniej więcej od końca września aż do miesięcy zimowych można spotkać ją niemal w każdym sklepie. Rozgrzewająca zupa krem czy placuszki z dyni to dania, które goszczą na Naszych stołach w chłodne i pochmurne dni. Samą dynię można użyć jako dekoracji w domu czy ogrodzie :) Jeśli obserwujesz swoje ulubione blogi to z pewnością zauważyłaś/łeś, że jesienią tematem numer jeden wśród blogerów jest DYNIA :) 

No właśnie poza walorami estetycznymi i smakowymi co więcej wiesz o dyni? Niewiele? Przeczytaj tekst poniżej, a z pewnością będziesz sięgać częściej po to warzywo! 

Każdy znajdzie w dyni coś dla siebie, zarówno Panie jak i Panowie. Dlaczego? Panie będą zadowolone, ponieważ dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, fosfor, witaminy z grupy B. Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Najważniejsza kwestia to taka, że po ugotowaniu nie traci swoich walorów odżywczych i wzmacnia układ odpornościowy. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknym pomarańczowym kolorze :)

Wspomniałam o tym, że dynia jest wskazana zarówno kobietom jak i mężczyznom. Tak, dynia bogata jest w cynk (pierwiastek męski), szczególnie potrzebny Panom. Poprawia sprawność seksualną i chroni prostatę :) Po co faszerować się tabletkami skoro można jeść dynię :)

Bardzo duża grupa osób uważa, że dynia jest mdła i dlatego rzadziej po nią sięga. Zgadza się, ale po co mamy w domu przyprawy? Możemy użyć papryki słodkiej czy ostrej, imbiru i nadać inny wymiar daniu. Nie musicie się męczyć z mdłą i pozbawioną smaku potrawą! Użyjcie przypraw i skomponujcie swoje danie bogate w witaminy :)

Pamiętajcie też o pestkach dyni! Zawierają magnez, fosfor, mangan i cynk - który wzmacnia, rozjaśnia i wygładza cerę. Są bogate w kwasy tłuszczowe i fiterole, które zapobiegają miażdżycy. 

 Więc jak? Przekonałam Was do Naszej Królowej? :)

Zobacz również

0 komentarze

Facebook

Instagram