Pierogi z jagodami

20:42

Kiedyś musiał nadejść ten dzień. I sama nie wiem czy nadszedł ze względu na to, że stuknęła mi trzydziestka i pewne dania w tym wieku wypada umieć robić, czy ze względu na to, że mój Mąż obchodził imieniny, a pierogi bardzo lubi czy może ze względu na to, że w domu pojawiły się jagody i coś z nimi trzeba było zrobić :) Fakt, faktem, że nadszedł ten dzień kiedy pierwszy raz w życiu samodzielnie, od A do Z zrobiłam pierogi!!! Tak, tak poproszę o brawa :D Należą się bo wyszły pyyyyyyszne :D 

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml gorącej wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok 300 g jagód.

Mąkę przesiewamy na stolnicy lub w misce. Dodajemy sól. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do momentu kiedy będzie sprężyste i miękkie. Za pomocą wałka cienko rozwałkowujemy. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka. 

Przed nakładaniem jagód warto je posłodzić cukrem :) Na każde kółko kładziemy łyżeczkę jagód, zlepiamy i wkładamy do wrzącej wody. Po ok 3-4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyjmujemy pierogi. Podajemy ze śmietaną :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Facebook

Instagram