Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym

24 września

Dziś propozycja chyba typowo męska :) Nie znam faceta który nie lubiłby konkretnie zjeść. Kawał mięcha, jakieś dodatki i wystarczy :D I choć wydaje się, że przepis jest czasochłonny, wystarczy, że zrobimy podwójną porcję, a obiad na dwa dni mamy z głowy :) Karkówka zazwyczaj kojarzona jest z grillem, i słusznie ponieważ z odpowiednim doborem przypraw smakuje wyśmienicie, u Nas w domu coraz częściej gości na obiadach :) Mięciutka, soczysta smakuje wszystkim :D 

Składniki:
- 8 plastrów karkówki, 
- 300 g pieczarek,
- 4 średnie cebule,
- przyprawa karkówka klasyczna Prymat.

Sos:
- 2-3 łyżki cukru,
- 3 łyżki octu balsamicznego, 
- 4 łyżki wody,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki magi,
- 1/2 łyżeczki płaskiej soli.

Karkówkę przyprawiamy i odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy na patelni na rumiano. Pieczarki kroimy w plastry i podduszamy na maśle. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Łączymy podduszone pieczarki i cebulę.

Składniki sosu mieszamy ze sobą. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą. Wszystko razem mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na mięso wykładamy warzywa z sosem. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 80 minut. 
Smacznego!

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Prymat.

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram