Krewetki - w panierce kukurydzianej czy smażone na maśle?

15 listopada

Owoce morza to nie jest produkt, który gości na Naszym stole zbyt często. Po pierwsze nie każdy je lubi, a po drugie nie każdy potrafi je przyrządzić. Przyznaję bez bicia, że w życiu nie jadłam kalmarów, małży czy przegrzebków, choć o tych ostatnich marzę od dawna :D Z krewetkami jednak jest inaczej. I choć patrząc wstecz w Naszym domu pewnie jadłabym je sama, idziemy z duchem czasu i wprowadzamy nowe smaki. 

Dziś chciałabym przedstawić Wam dwa pomysły na danie z krewetkami w roli głównej. Startujemy od krewetek mniejszych, żeby nie przestraszyć kubków smakowych niektórych członków Naszej rodziny ;)

Krewetki w panierce kukurydzianej

Składniki:
- krewetki świeże lub mrożone (rozmrozić wcześniej),
- płatki kukurydziane,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- olej do smażenia.

Krewetki mrożone należy włożyć do miski, zalać zimną wodą i rozmrozić. Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Krewetki płuczemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce rozkruszamy płatki kukurydziane. Rozkruszone płatki będą lepiej się trzymały krewetek podczas smażenia. Przyprawione krewetki moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach i smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Do krewetek idealnie pasuje sos czosnkowy (jogurt, odrobina majonezu, 2 ząbki czosnku, pietruszka).
Krewetki smażone na maśle

Składniki:

- krewetki świeże lub mrożone (rozmrozić),
- masło,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pietruszka,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

W przypadku krewetek mrożonych i nieoczyszczonych należy postępować jak w przepisie powyżej. Gotowe krewetki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, jeśli nie chcemy, aby się przypaliło dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Na masło wrzucamy rozdrobniony czosnek i smażymy około minuty. Następnie wrzucamy przyprawione krewetki i smażymy około 5 minut z każdej strony. Na koniec posypujemy natką pietruszki, podajemy z chrupiącą bagietką.
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram