Kurczak w indyjskim sosie śmietanowym Korma PATAK'S

04 czerwca

Należę do osób które lubią eksperymentować w kuchni, nie boję się smaków Meksyku, Włoch czy Hiszpanii. Poszerzając swoją wiedzę kulinarną, tym razem podstawiłam na smaki Indii, wszystko dzięki sosom Patak's, które zagościły u Nas ostatnio :) Cieszę się wraz ze mną otwarci na nowe przepisy są moi domownicy :) Z czym mi się kojarzy kuchnia indyjska? Przede wszystkim z tym, że jest bogata w przyprawy, których nazwy ciężko jest zapamiętać np. ajwan, amchur czy asafedyta. Również sposób przyprawiania jest różnorodny regionalnie. Na północy Indii preferuje się przyprawy w postaci proszku, natomiast mieszkańcy południa kraju używają najczęściej całych ziaren, niewielkich kawałków korzeni lub listków. Kuchnia indyjska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Bazuje na naturalnych i nieprzetworzonych składnikach, które nadają potrawom pysznego, oryginalnego smaku. 

Dziś chciałabym zaprosić Was na kurczaka w indyjskim sosie śmietanowym Korma :) Danie jest bardzo proste w przyrządzeniu, a jego zapach unosi się w całym mieszkaniu :) Sos jest aromatyczny, cudownie łagodny, idealny dla dzieci oraz osób, które nie lubią zbyt ostrych smaków. Zawiera wiórki kokosowe i delikatnie zbalansowaną mieszankę autentycznych przypraw z imbirem i czosnkiem. 
Składniki: 
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 słoik sosu Korma Patak's,
- 1 średnia cebula,
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, a cukinię kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i cukinię i smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy sos Korma Patak's, doprawiamy pieprzem do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy około 20-25 minut. 

Całość podajemy z ryżem, przed podaniem posypując kolendrą. 


Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram